Deel I: Fysiek

Fase 1:  A portrait a day (keeps the doctor away)

In fase 1: “A portrait a day (keeps the doctor away)” maakt Hetty Combs vrijwel dagelijks een portretschets van zichzelf of van iemand anders waarvan ze meent iets van zichzelf te herkennen (spiegel). De portretten zijn nooit “af” zoals een mens nooit “af” is. De ene keer zijn ze ragfijn zonder opsmuk, de andere keer stevig geschetst of met veel detail.

Uitvoering: 2 x 9 portretten in grafiet op afvalmateriaal (meranti tegeltjes ± 15x15cm) op meranti multiplexpaneel 60x60cm.

Bezig met het lijf

Dit lijf en ik: tot hier zijn we gekomen. Het laat me geen keuze: de vergankelijkheid is onverstoorbaar en zichtbaar aanwezig. We hebben samen geleefd en samen gereisd.  We hebben alles samen doorstaan: alle veranderingen ondergaan van jong meisje naar jonge vrouw en van moederschap tot menopauze. Iedere fase een initiatie.

Ik heb mijn lichaam verzorgd. Ik  heb het gewassen, gekleed, gevoed en bemind. Ik heb het ook verwaarloosd: geforceerd, overvoerd en genegeerd. Mijn lichaam spreekt een eigen taal en ik leer maar langzaam het te verstaan en te begrijpen. Uiteindelijk zijn we dan, als vrienden voor het leven, op zoek naar innerlijke rust.

Uitvoering: meditatie en ontspanning. Bewuster omgaan met voeding, onthouding, beweging en rust.