Nerven

Nerven

Het kunstproject Nerven werd opgestart in 2012 met een aantal patchworkschilderijen waarin bladeren werden verwerkt en bestaat inmiddels uit een serie beeldend (houtsnedes, schilderijcollages, foto’s) en een deel poëzie.

Ontstaan

Nerven is gebaseerd op de resten van bladeren die Hetty als fervent tuinierster regelmatig in de borders aantreft. Het bladskelet heeft een ragfijne, kantachtige structuur en is kwetsbaar, maar heeft net als het menselijk skelet de functie om het blad stevigheid en vorm te geven. Daarbij dienen bladnerven ook om het plantensap (voedingskracht) als levensaders naar de tussenliggende cellen te transporteren. Nerven staan in dit project symbool voor Kracht en Kwetsbaarheid.

“Soms valt het leven in duigen en moet je maar zien dat je met de scherven een nieuw geheel maakt. Het is een hele toer de moed en kracht te vinden om door te gaan en een nieuwe vorm te vinden. In dat proces ben je heel kwetsbaar. De oerkracht die het Leven is, maakt dat je stap voor stap die nieuwe weg kunt aanleggen. De weg die je alleen kunt aanleggen hem door hem te gaan, vaak tamelijk letterlijk.”

Een ander voorbeeld hiervan is de serie Skûljebeam.