Let’s Face It! Vijftig plus

Ik ben in mijn 56ste levensjaar dus al mooi op weg naar 60. Volgens de Oude Grieken is zestig de leeftijd van de filosoof, de mens die zoekt naar de diepste betekenis van de dingen en de fundamentele waarden. De filosofische zestiger begint bij zichzelf. “Hij kent zichzelf in zijn betrekkelijkheid én onvergankelijkheid. Hij relativeert zonder cynisme en stelt zonder dogmatiek” stelt Hans Korteweg in “Nog vele jaren” (Servire 1995). Ik ben altijd al vroeg geweest.

Mijn jongste project Let’s Face It! getuigt van deze innerlijke analyse. Natuurlijk begint dit met de eerste confrontatie: het ouder wordende lichaam, het fysieke verval en de zichtbare veranderingen aan de buitenkant. De weerspiegeling en herkenning in de gezichten van anderen. Het lichaam als buitenste schil van het proces van aanvaarden van vergankelijkheid met het uiteindelijk daarin berusten tot doel.

De tweede laag of schil in mijn project is het mentale proces van het ouder worden. De ontwikkeling van de geest, de (levens-)lessen die werden geleerd. Wat is de rol van gedachten en emoties, welke waarheden en onwaarheden gelden er voor mij. Alsof het voorjaar is, de ramen en deuren open worden gezet voor de grote schoonmaak. Alles eruit en minimaal herinrichten. Soberheid en rust, ook in het hoofd. Wat zal het heerlijk zijn als gedachten niet meer afdwalen en ik me over kan geven aan alleen maar ZIJN.

De energetische laag lijkt me het moeilijkste om op te schonen. Zolang er verlangens zijn, zal mijn energie daar naar uit gaan. Het zijn de bevers in de klaterende stromen van creativiteit. Verlangens om iets “moois” te maken, waardering te krijgen voor wat ik doe, om “beter” te worden, naam te maken als kunstenaar, blokkeren die stroom als een dam in een rivier. Het zijn egoïstische valkuilen die je afleiden van dat waar het werkelijk om gaat: de volledige overgave aan de wijsheid die besloten ligt in de overgave aan het leven, inclusief de dood. Scheppen omdat het kan. Als een vorm van ZIJN.

Met Let’s Face It! ga ik het onderzoek aan. Nieuwsgierig en met een open mind. Analytisch filosoferend, opdat ik aan het einde zeggen kan: “At least…I tried!”