Poëzie

Poëzie maken is speels en constructief bezig zijn met taal. Hetty Combs maakt taalkundige “plaatjes of belevingen” door een samenspel van woord, ritme, toon en klank. De onderwerpen zijn persoonlijk en herkenbaar in het grote en het kleine leven. Soms zijn het observaties, een andere keer wordt een ervaring of een mening uitgelicht. Er worden verschillende poëziestijlen gebruikt: zowel de klassiek lyrische, de oosterse haiku en de vrije vorm komen voor.

Persoonlijker

“Hoewel er voor mij veel overeenkomsten zijn tussen het maken van een gedicht en het maken van een schilderij, ligt de poëzie gevoelsmatig dichterbij. Het woord is voor mij nog persoonlijker, meer kwetsbaar en dus gevaarlijker. Het komt heel precies. De betekenis, de intonatie, de volgorde: alles maakt onderdeel uit van de boodschap (zo die er is). Dichten is een ingewikkeld proces van zorgvuldig wikken en wegen, van constant keuzes maken. Van schilderen krijg ik energie, van dichten wordt ik bekaf. Ik heb beide nodig om mijn positie te bepalen.”

Inspiratie

Hetty is sinds 2009 is ze betrokken bij de organisatie van poëzievoorstellingen en -podia in Noordoost Friesland. Hierdoor is ze bekend in kringen van hedendaagse noordelijke dichters. Sinds enige jaren is ze zelf met name gegrepen door de Poolse dichters Wislawa Szymborska en Czeslaw Milosz. Bij gelegenheden draagt ze voor uit eigen werk.