Werkbezoek bij Durk Strooisma

Werkbezoek

Op 4 december 2017 bracht ik een inspirerend werkbezoek aan audio-visueel kunstenaar Durk Strooisma in Hoogezand. We raakten weken eerder aan de praat op ons werkadres in Groningen en hij stuurde me wat afbeeldingen. Zijn werk deed me sterk denken aan het abstracte constructivisme van Wassily Kandinsky (1866-1944) en Piet Mondriaan (1872-1944). Ik dook er dieper in, raakte danig onder de indruk en bestookte Strooisma met vragen hoe of hij op het idee kwam,  hoe hij dat maakte en dergelijke.  Ik gebruikte termen als “technisch, wiskundig en typisch mannelijk” en aan het einde spraken we af dat ik een keer langs zou komen.

Beeldcomposities

Durk Strooisma, zoon van beeldhouwer Ale Strooisma, komt eigenlijk uit de muziekwereld. Hij is autodidact en maakt vanaf de middelbare schooltijd in de jaren ’90 op zijn computer allerlei muzikale elektronische composities. Daarbij geïnspireerd door bands als o.a. Kraftwerk, U2 en The Prodigy. Het beeldend werk ontstaat door foto’s te bewerken. Door te dubbelen en te herhalen ontstaan ritmische beeldcomposities. Naast statische prints, groeien er ook korte filmpjes onder zijn handen, die Strooisma op YouTube zet. Behalve Kandinsky en Mondriaan bestudeerde hij lange tijd het latere werk van Pablo Picasso (1881-1973) en ook dat is terug te vinden in de inmiddels aanzienlijke productie.

Vooruitgang

“Modernisme is vooruitgang, maar wat is vooruitgang?” staat er in het interview op de site van het Dutch Design Hotel Artemis te Amsterdam, waar permanent werk van Durk Strooisma hangt. En hij geeft zelf antwoord: “Is vooruitgang iets wat nog niet gebeurd of gemaakt is? Of moet het een verbetering zijn op het voorgaande? Bij nadenken over kunst is er vooral een verschil tussen objectief en subjectief denken. Verder is de Zeitgeist ook belangrijk.” Hij noemt zichzelf een “window maker”, een “proces”. Mij maakte hij duidelijk dat hij “nieuwe dingen” wil maken, “iets dat er nog niet eerder was”. Zijn werk getuigt van die zoektocht.

Zintuigelijke beleving

Strooisma’s werk mag dan gestoeld zijn op de oude abstracte meesters, het is volkomen authentiek en helemaal van deze tijd door de combinatie van verschillende zintuigelijke indrukken. De gelaagdheid die daardoor ontstaat maakt dat er sprake is van een abstracte beleving zoals we die ook kennen uit de Dance-scene maar ook van Poetryslams. Strooisma werkt intuïtief en is niet bang dingen te laten ontstaan. Hij laat zich verrassen en leiden door wat zich onder zijn handen vormt. Hij stuurt en bakent af, zorgt voor een juiste hoeveelheid chaos in de harmonie zodat er steeds sprake is van een goede portie spanning. Het werk nodigt uit tot meer en is wat mij betreft toe aan een groter podium. Meer informatie over Durk Strooisma op kunstinzicht.nl of via durkstrooisma@outlook.com

Reageren op dit artikel? Dat kan hier!